Fruit Development in Tree Tomato (Solanum betaceum Cav.) Cultivars

Authors

  • Luis Marcial Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Facultad de Recursos Naturales, Riobamba, Ecuador.
  • Aníbal Martínez Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias, Programa de Fruticultura (INIAP), Quito, Ecuador.
  • Juan León Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Facultad de Recursos Naturales, Riobamba, Ecuador.
  • Alfonso Suárez Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Facultad de Recursos Naturales, Riobamba, Ecuador.
  • William Viera Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias, Programa de Fruticultura (INIAP), Quito, Ecuador.

DOI:

https://doi.org/10.47187/perf.v1i29.200

Keywords:

color, diameter, Ecuador, firmness, weight, soluble solids

Abstract

Tree tomato is a fruit cultivated in Ecuador, being Tungurahua a representative area for its production. The Gigante anaranjado and Gigante morado cultivars are commercialized mainly for its fruit size. However, there is little information on the external and internal changes that occur during the- fruit development stages. The experiment was carried out in Valle Hermoso (Pelileo, Ecuador), registering diameter, weight, firmness, soluble solids and color in fruits from self-pollination in the cultivars Gigante anaranjado and Gigante morado. During the evaluation period, the results showed a progressive increase in all variables, except internal firmness. At 170 DAP, the Gigante morado cultivar obtained higher values than the Gigante anaranjado cultivar in all variables, except in internal firmness. Only fruit weight showed significant differences: Gigante morado reached 147.50 g while Gigante anaranjado obtained 118.83 g. The soluble solids reached similar values (11.0 °Brix) for both cultivars. The seeds of the two cultivars became differentiated from the mucilage at 60 DAP, but the color of the mucilage began to change at 80 DAP in the Gigante morado cultivar and at 90 DAP in the Gigante anaranjado.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Viera Arroyo WF, Sotomayor Correa, AV, Tamba Sandoval MV, Vásquez Castillo WA, Martínez A, Viteri Díaz PF, Ron L. Estimación de parámetros de calidad del fruto para segregantes interespecíficos de tomate de árbol (Solanum betaceum Cav.) en respuesta de resistencia a la antracnosis (Colletotrichum acutatum JH Simmonds). Acta Agron. 2016; 65: 304-311.

Viera W, Sotomayor A, Viteri P. Breeding of three Andean fruit crops in Ecuador. Chron Horticult. 2019; 59: 20-29.

Benítez E, Viera W, Garrido P, Flores F. Current research on Andean fruit crop diseases. In: Chong P, Newman D, Steinmacher D, editors. Agricultural, Forestry and Bioindustry Biotechnology and Biodiscovery. Copenhague: Springer Cham; 2020. p. 387-401.

Feicán-Mejía GC, Encalada-Alvarado CR, Becerril-Román AE. Descripción agronómica del cultivo de tomate de árbol (Solanum betaceum Cav.). Agroproductividad. 2016; 9: 78-86.

Barrera V., Zapata A, Martínez A, Escudero L, Merino J, Zapata J. Caracterización y tipificación de los sistemas de producción de tomate de árbol (Solanum betaceum Cav) en Ecuador. Quito: ARCOIRIS Producciones Gráficas; 2022.

Ríos Madril MI. Control biológico de la antracnosis (Colletotrichum gloesporioides Penz) en tomate de árbol (Solanum betaceum) en el ecotipo: amarillo puntón, mediante hongos endófitos antagonistas [Bachelor thesis]. Paute: UPS; 2010.

Espin S, Gonzalez-Manzano S, Taco V, Poveda C, Ayuda-Durán B, Gonzalez-Paramas AM, Santos-Buelga C. Phenolic composition and antioxidant capacity of yellow and purple-red Ecuadorian cultivars of tree tomato (Solanum betaceum Cav.). Food Chemistry. 2016; 194: 1073-1080.

Mutalib MA, Rahmat A, Ali F, Othman F, Ramasamy R. Nutritional compositions and antiproliferative activities of different solvent fractions from ethanol extract of Cyphomandra betacea (tamarillo) fruit. Malays J Med Sci. 2017; 24: 19–32.

Viera W, Samaniego I, Camacho D, Habibi N, Ron L, Sediqui N, Álvarez J, Viteri P, Sotomayor A, Merino J, Vásquez-Castillo W, Brito B. Phytochemical characterization of a tree tomato (Solanum betaceum Cav.) breeding population grown in the inter-Andean valley of Ecuador. Plants. 2022; 11: 268.

Viera W, León J, Ochoa J. Evaluación de fungicidas in vitro y pruebas de resistencia de cinco variedades de tomate de árbol (Solanum betaceum Cav.) para antracnosis (Colletotrichum gloeosporioides) Cutulagua, Pichincha. Rev Rumipamba. 2002; 16: 89-9.

Pilapaña Juiña GS. Rentabilidad de aguacate, durazno, mora y tomate de árbol en Carchi, Imbabura y Tungurahua. [Bachelor thesis]. Quito: UCE; 2013.

Cámara de Comercio de Bogotá (CCB). Manual tomate de árbol. Bogotá: Cámara de Comercio de Bogotá; 2015.

Sotomayor A, Merino J, Viera W. Determining conditions for best pollen quality of red-purple tree tomato (Solanum betaceum Cav.) germplasm. Bionatura. 2021; 6: 2222-2227.

Buono S, Aguirre C, Abdo G, Perindi H, Ansonnaud G. Tomate de árbol Solanum betaceum. Buenos Aires: IICA; 2018.

Meza N, Méndez JM. Características del fruto de tomate de árbol (Cyphomandra betaceae [Cav.] Sendth) basadas en la coloración del arilo, en la Zona Andina Venezolana. Rev Cientif UDO Agric. 2009; 9: 289-294.

Bioversity International. Descriptors for tree tomato (Solanum betaceum Cav.) and wild relatives. Roma: Bioversity; 2013.

Di Rienzo JA, Casanoves F, Balzarini MG, González L, Tablada M, Robledo CW. InfoStat [software estadístico]. Versión 2018. Córdoba: Universidad Nacional de Córdoba; 2018.

Torres Romero F, Flores Pinzón LE. Cultivo de tomate de árbol bajo invernadero. Bogotá: ACAC; 2009.

Pratt HK, Reid MS. The tamarillo: fruit growth and maturation, ripening, respiration, and the role of ethylene. J Sci Fd Agric. 1976; 27: 399-404.

García Muñoz MC. Manual de manejo cosecha y poscosecha del tomate de árbol. Bogotá: Corpoica; 2008.

Márquez CJ, Otero CM, Cortés M. Cambios fisiológicos, texturales, fisicoquímicos y microestructurales del tomate de árbol (Cyphomandra betacea S.) en poscosecha. Vitae. 2007; 14: 09-16.

Portela, S. Fisiología y manejo de postcosecha del tamarillo (Cyphomandra betacea). Av Hortic. 1999; 4: 33-43.

Fennema O. Química de alimentos. Zaragoza: Acribia; 1993.

Prohens N. The tamarillo (Cyphomandra betacea): A review of a promising small fruit crop. Small Fruits Rev. 2001; 1: 43-68.

Torres, A. Caracterización física, química y compuestos bioactivos de pulpa madura de tomate de árbol (Cyphomandra betacea) (Cav.) Sendtn. Arch Latinoam Nutr. 2012; 62: 381-388.

Brito B, Espín S, Villacrés E, Valliant F, Torres N, Sañaicela D. Tomate de árbol (Solanum betaceum Cav): Características físicas y nutricionales de la fruta importantes en la investigación y desarrollo de pulpas y chips. Quito: INIAP; 2008.

Ávila J. Caracterización de cuatro genotipos de tomate de árbol (Solanum betaceum Cav.) cultivados en Ecuador y estudio del efecto del estrés hídrico y luminoso sobre las propiedades físico-químicas en la postcosecha y estimación de la actividad antioxidante de los compuestos fenólicos del genotipo anaranjado Gigante [Master thesis]. Quito: EPN; 2009.

Published

2023-03-24

How to Cite

Marcial, L., Martínez, A., León, J., Suárez, A., & Viera, W. (2023). Fruit Development in Tree Tomato (Solanum betaceum Cav.) Cultivars. Perfiles, 1(29), 30-39. https://doi.org/10.47187/perf.v1i29.200