Calculation of dulcamara kalanchoe gastonis bonnieri dosage on broiler production parameters in Morona Santiago, Ecuador.
DOI:
https://doi.org/10.47187/perf.v1i25.107Keywords:
Kalanchoe gastonis bonnieri, dulcamara, animal health, broilersAbstract
In Morona Santiago province, 4%, 8% and 12% extract of Dulcamara Kalanchoe gastonis bonnieri was used in drinking water in broiler chickens of the COBB 500 line during the growth and fattening stage in order to reduce their morbidity and mortality compared to a control treatment to reduce production costs. The research design was experimental, quantitative, analytical. A random design with 4 treatments was applied to 100 one-day-old birds, each with 5 repetitions under controlled conditions; Analysis of Variance and the Tukey method were used for information analysis. Statistically there were no significant differences; but with the 4% dulcamara extract a final weight of 2,690.88 g was obtained; 2,646.92 g of weight gained and 1.97 of feed conversion without presenting mortality and morbidity except for the control treatment. The use of Dulcamara extract also resulted in a cost/benefit of US$1.39 by reducing production costs and generating higher profitability. It is concluded that it is advisable to use Dulcamara extract at 4% as an option in broiler production.
Downloads
References
Mayla, M., & Marcelo, L. (2013). Respuesta del cultivo de dulcamara (Kalanchoe gastonis bonnieri) a la aplicación edáfica complementaria con tres tipos de bioestimulantes. Cumbaya, Pichincha. (Tesis de grado.Ingeniero Agrónomo). Universidad Central del Ecuador. Facultad de Ciencias Agrícolas. Carrera de Ingeniería Agronómica. Quito – Ecuador. p 5.
Beltrán M.L.M., Pérez A.M.P., Sánchez A.G. & Ruiz L.H. 2003. Male rat infertility induction/spermatozoa and epididymal plasma abnormalities after oral administration of Kalanchoe gastonis-bonnieri natural juice. Phytother. Res. 17:315-319.
Abdalla S, et al (2017). Efficacy of a Kalanchoe gastonis-bonnieri extract to control bacterial biofilms and dental calculus in dogs.
Palumbo A., et al (2017). Potential Therapeutic Effects of Underground Parts of Kalanchoe gastonis-bonnieri on Benign Prostatic Hyperplasia
Mayla, M., & Marcelo, L. (2013). Respuesta del cultivo de dulcamara (Kalanchoe gastonis-bonnierí) a la aplicación edáfica complementaria con tres tipos de bioestimulantes. Cumbayá, Pichincha.
Guamushig, F. (2016). Evaluación de la dulcamara (Kalanchoe gastonis bonnieri) en la etapa de crecimiento y engorde en pollos broiler en el barrio Santán del Cantón Latacunga. (Tesis de grado. Ing…). Universidad Técnica de Cotopaxi. Carrera de Medicina Veterinaria. p. 40,70, 97.
Freire, M. Berrones, A. 2008. Efecto de diferentes relaciones de Lisina: Energía sobre parámetros zootécnicos en pollos de engorde en Altura. Escuela politécnica del Ejército. Carrera de Ingeniería en Ciencias Agropecuarias. https://repositorio.espe.edu.ec/bitstream/21000/2506/1/T-ESPE-IASA%20I-003423.pdf.
Andrade. V. 2012. Evaluación de tres Niveles de Enzima Allzme-SS (Solid State Fermentation) en Dietas para Pollos Cobb 500 y Ross 308. Tesis de grado. Facultad de Ciencias Pecuarias. ESPOCH. Riobamba, Ecuador.
Motoche, M. 2017. Evaluación de balanceados comerciales más la adición de pigmentante natural en la alimentación de pollos broilers en el cantón Morona. Tesis previa a la obtención del título de Ingeniero Zootecnista. ESPOCH – Ext. Morona Santiago.
Guatatuca, L. 2016. Comportamiento productivo de los pollos broilers COBB 500 con la aplicación de diferentes niveles de la enzima (allzyme ssf) en el centro de investigación, posgrado y conservación amazónica (CIPCA). Proyecto de investigación. Facultad de Ciencias de la Tierra. UEA – Puyo – Ecuador. Pp 42 – 58.
Guamushig, F. (2016). Evaluación de la dulcamara (Kalanchoe gastonis bonnieri) en la etapa de crecimiento y engorde en pollos broiler en el barrio Santán del Cantón Latacunga. (Tesis de grado. Ing…). Universidad Técnica de Cotopaxi. Carrera de Medicina Veterinaria. p. 100, 104, 105.
Ortiz, M., y Torres M. 2013. Efecto de la suplementación de dos tipos de fitasas en pollos, sobre desempeño y metabolismo en zonas de altura. Escuela Politécnica del Ejército, Sangolqui. Recuperado el 15 de mayo de 2016 de: http://repositorio.espe.edu.ec/bitstream/21000/7063/1/TESPE-047204.pdf.
Sánchez, M. 2016. Aceites esenciales y fenoles de allium cepa var. red creole (cebolla morada) en la producción de pollos broiler. Tesis de Grado. Carrera de Zootecnia, Facultad de Ciencias Pecuarias. Escuela Superior Politècnica de Chimborazo. Riobamba – Ecuador.
Chiriboga, A. 2015. Evaluación de tres balanceados energéticos-proteícos comerciales y dos aditivos alimenticios en la alimentación de pollos parrilleros.tumbaco, pichincha. Tesis previa a la obtención del grado de Ingeniero Agronomo. Esceula de Ingenierìa agronómica, Facultad de Ciencias Agrìcolas. Universidad Central del Ecuador. En línea 05/02/2020. (http://www.dspace.uce.edu.ec/bitstream/25000/3240/1/T-UCE-0004-04.pdf).
Chiriboga, A. 2015. Evaluación de tres balanceados energéticos-proteícos comerciales y dos aditivos alimenticios en la alimentación de pollos parrilleros.tumbaco, pichincha. Tesis previa a la obtención del grado de Ingeniero Agronomo. Esceula de Ingenierìa agronómica, Facultad de Ciencias Agrìcolas. Universidad Central del Ecuador. En línea 05/02/2020. (http://www.dspace.uce.edu.ec/bitstream/25000/3240/1/T-UCE-0004-04.pdf).
Bermúdez, H. 2005. Objetivos de la Producción. Santo Domingo de los Achiras, EC. AGRIPAC. s. p. (Guía de producción).
Vaca, F.; Araque M. 2006. Evaluación de tres balanceados proteicos energéticos etapa inicial – final, en la alimentación de pollos parrilleros para la venta a las ocho semanas. Sangolquí, Pichincha. Rumipamba.
Guevara, I. 2006. Uso de acidificantes intestinales en el control de escherichia coli. Tesis de grado. Facultad de Ing. Zootecnia. ESPOCH – Riobamba – Ecuador. Pp 70 – 75.
Pillaga, V. 2010. Evaluación de tres niveles de enzimas (Allizime vegpro) en la alimentación d epollos parrilleros. Tesis de grado. Facultad de Ing. Zootecnia. ESPOCH – Riobamba – Ecuador. Pp 70 – 75.
Romero, M. 2010. Utilización de promotores Sel-plexl en el engorde de pollos parrilleros. Tesis de grado. Facultad de Ing. Zootecnia. ESPOCH – Riobamba – Ecuador. Pp 56 – 80.
Martínez, M., Díaz, M. F., Hernández, Y., Sarmiento, M., & Sierra, F. 2013. Sustitución de pasta de soya comercial (Glycine max) por harina de frijol de soya germinada y sin germinar en dietas de pollos de engorde. Livestock Research for Rural Development, 25(7).
Gonzáles, S., Icochea, E., Reyna, P., Guzmán, J., Cazorla, F., Lúcar, J., ... & San Martín, V. (2013). Efecto de la suplementación de ácidos orgánicos sobre los parámetros productivos en pollos de engorde. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 24(1), 32-37.
Casamachin, M. L., Lopez, F. J., & Ortiz, D. (2007). Evaluación de tres niveles de inclusión de morera (Morus alba) en alimento para pollos de engorde. Biotecnología en el sector agropecuario y agroindustrial, 5(2), 64-71.
Shiva, C., Bernal, S., Sauvain, M., Caldas, J., Kalinowski, J., Falcón, N., & Rojas, R. (2012). Evaluación del aceite esencial de orégano (Origanum vulgare) y extracto deshidratado de jengibre (Zingiber officinale) como potenciales promotores de crecimiento en pollos de engorde. Revista de investigaciones veterinarias del Perú, 23(2), 160-170.
Orozco Campo, R., Meleán Romero, R., & Rodríguez Medina, G. (2004). Costos de producción en la cría de pollos de engorde. Revista Venezolana de Gerencia (RVG), 9(28), 637-659.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.